perjantai 6. heinäkuuta 2012

Anna Keskinen-Rahkonen ja Minna Nalbantoglu: Unihiekkaa etsimässä

Normaalisti luen kokonaan kirjat, jotka arvostelen. Vauvan ja taaperon unipulmiin ratkaisuja tarjoava Unihiekkaa etsimässä kuitenkin herätti minussa niin voimakasta vastenmielisyyttä, jopa ahdistusta, etten pystynyt lukemaan siitä kuin pätkiä. Arvosteluni perustuu siis vaillinaiseen aineistoon.

Vastenmielisyyden tunteelleni on useita syitä.
1) Kielenkäyttö. Ei aikuistenkaan uniongelmista puhuttaessa käytetä sellaisia sanoja kuin säpäleyö tai yöhulinat – miksi siis vauvojen ongelmista puhuttaessa pitäisi? Kirjoittajien käyttämä kieli tekee koko ongelmasta typerän kuuloisen.
2) Vauvakielteisyys. Kirjassa käsitellään vauvojen vanhemmissaan herättämiä kielteisiä tunteita. Aihepiiri tuntui minusta ahdistavalta. Lisäksi rivien välistä tekstistä mielestäni välittyy ajatus, että vauvat jotenkin tahallaan valvottaisivat vanhempiaan vaatimalla maitoa ja huomiota.
3) Myönteinen suhtautuminen huudatusunikouluun. On toki mahdollista, ettei vauvan huudattaminen aiheuta lapselle pysyvää haittaa. Joissakin tilanteissa se voi myös olla ainoa toimiva vaihtoehto. Minusta asia tuntuu kuitenkin ahdistavalta ja luonnottomalta.
4) Kirjassa kielletään nukuttamasta lapsia rinnalle tai vanhemman viereen. Käytännössä kirjoittajat siis kieltävät esimerkiksi äidin ja vauvan yhteiset päiväunet, jotka omasta mielestäni ovat olleet yksi vanhemmuuden parhaista kokemuksista.
5) Mielestäni kirjassa ei suhtauduta uniongelmiin oikein ymmärtäväisesti. Olen itse aina ollut huono nukkuja ja edelleenkään, yli 30-vuotiaana, en yleensä pysty nukahtamaan muutamassa minuutissa tai nukkumaan koko yötä putkeen. En ymmärrä, miksi vauvalta pitäisi vaatia sellaista, mihin vanhemmatkaan eivät pysty.

Vauvojen uniongelmista kiinnostuneille suosittelen mieluummin Elizabeth Pantleyn kirjaa Pehmeä matka höyhensaarille. Pantleyn kirjassa esitelty menetelmä on mielestäni melko hyödytön, mutta ainakin Pantley suhtautuu myönteisesti ja kannustavasti sekä vauvoihin että vanhempiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti