sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Elina Pulli: Temppuja taaperoille - Liikuntaleikkejä 1 - 3 -vuotiaille

Pikkulasten liikuntakasvatusta käsittelevä ohut kirja esittelee ison liudan erilaisia leikkejä, joilla taaperon voi houkutella liikkumaan monipuolisesti. Kirjoittaja korostaa moneen otteeseen liikunnan tärkeyttä lapsen terveessä kehityksessä ja liittää sen muun muassa kielen oppimiseen.

Kirjan huonona puolena on sen kohderyhmä: kirja on tarkoitettu varhaiskasvatuksen parissa työskenteleville, eivätkä kaikki käsitteet - esimerkiksi hieno- ja karkeamotoriikka - avaudu tavalliselle pulliaiselle. Kotihoidossa olevan lapsen vanhempi joutuu muutenkin hieman soveltamaan ohjeita ja leikkejä.

Koska taloudesta löytyy taaperoikäinen testihenkilö, kokeilin lapsen liikuttamista kirjan hengessä. Ohjeiden seuraamista edellyttävät leikit eivät oikein onnistuneet, mutta erilaiset välineet innostivat kohdehenkilön liikkumaan. Suosikeiksi muodostuivat erikokoiset pallot ja kolmeen osaan taittuva vaahtomuovipatja, joiden kanssa ihmiskokeen kohde puuhaili varsin monipuolisesti.

Kirja ja etenkin siinä mainitut varhaiskasvatuksen liikunnan suositukset antavat ajattelemisen aihetta. Varhaiskasvatussuunnitelman liikuntaa käsittelevä osuus on mielestäni aika kunnianhimoinen, ja mietin, mahtavatko sen tavoitteet toteutua monessakaan hoitopaikassa, saati kotihoidossa. Lisäksi monet kirjan leikeistä vaikuttavat melko haastavilta ja soveltunevat paremmin 3- kuin 1-vuotiaille.

Joka tapauksessa kirja mielestäni toimii hyvänä inspiraationa lapsen liikuttamiseen. Lapsen puuhia seuratessa on hyvä muistella esimerkiksi teoksessa esille tuotua huomautusta vaatteiden likaantumisesta - lapsen vaatteiden kuuluu olla ulkoilun jälkeen likaiset, koska se on merkki liikkumisesta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti