maanantai 12. elokuuta 2013

Parempia pukeutumisoppaita

Edellisessä kirja-arvostelussa annoin huutia Style-nimiselle pukeutumisoppaalle. Millainen sitten on bloggarin mielestä hyvä pukeutumisopas, kysytte ehkä. Esittelen tässä kolme suosikkiani, jotka olen poiminut pukeutumis- ja kauneudenhoito-oppaiden kokoelmastani. Valitettavasti on todettava, etteivät nämäkään oppaat ole täydellisiä, vaan melkein oppaassa kuin oppaassa on kummallisia neuvoja eri ruumiinosien "peittämiseen" tai "salaamiseen" - ikään kuin olisi mahdotonta, että nainen voi haluta korostaa esimerkiksi hillittömän suuria rintoja tai kapeaa lantiota.

Irma Andersin: Hyvin pukeutuva nainen (1952)

Kirjassa käsitellään muotia ja pukeutumista monesta näkökulmasta. Läpi käydään muun muassa historiaa, etiketin vaatimuksia, materiaaleja ja erillisiä asusteita. Kirjan sanoman voi tiivistää lyhyesti muutamaan lauseeseen: Yksinkertainen ja laadukas on parempaa kuin kallis ja ylettämömästi koristeltu; Kaikille vartalo- ja kasvotyypeille löytyy sopivia vaatteita ja kampauksia; Ajaton ja tyylikäs on parempaa kuin huippumuodikas. Kirja tarjoaa nykylukijallekin ajatuksia tyylikkääseen pukeutumiseen.

Paula Maisniemi: Pukeudu harkiten (1963)

Teos käsittelee jatkuvasti ajankohtaista aihetta, peruspuvuston suunnittelua, hankintaa ja ylläpitoa. Aihetta lähestytään monesta näkökulmasta, muun muassa materiaaliopin, rahoituksen, kankaanmenekin ja tekstiilihuollon kannalta. Kirja on parhaita lukemiani peruspuvusto-ohjeita - tosin väitän, että nykyään useimmat naiset haluavat ehkä useammat kuin kahdet rintaliivit ja kolmet alushousut.

Carole Jackson: Kaunistu väreillä (1986)

Kirja käsittelee yhä edelleen monina eri inkarnaatioina esiin pulpahtelevaa värianalyysia, jossa eri värityypit on nimetty neljän vuodenajan mukaan. Kirjan erottaa monista kaltaisistaan tyyppijaottelun selkeys sekä ennen kaikkea värikarttojen painotekninen onnistuneisuus - värikarttojen perusteella todella pystyy tajuamaan, mitä värisävyä kirjoittaja on tarkoittanut. Kirjassa on myös muita pukeutumisneuvoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti