sunnuntai 24. kesäkuuta 2012

Robert E. Howard: Yön kuninkaat

Markku Sadelehdon toimittamaan kokoelmaan on kerätty sellaisia Howardin tarinoita, joiden päähenkilö ei ole Conan. Tarinoissa seikkailevat muun muassa Valusian kuningas Kall (alun perin Kull), piktikuningas Bran Mak Morn, irlantilaiset Cormac ja Turlogh sekä 1600-luvun puritaani Solomon Kane.

Pulp-kirjallisuutta ei tietenkään pitäisi arvostella normaaleilla kriteereillä, mutta kokoelma on niin hölmö, ettei sitä oikein voi hyvänäkään pitää. Kaikki päähenkilöt tuppaavat olemaan pantterin, tiikerin tai suden kaltaisia supermiehiä, joita kuvataan lähes samoin sanankääntein. Afrikkalaisia kuvataan niin törkeällä tavalla, ettei sitä kehtaa tähän edes kirjoittaa. Naiset ovat enimmäkseen surkeita uikuttajia. Lisäksi tekstissä on sellaisia suoraan sanottuna outoja paradoksikäsitteitä kuin ”jättiläiskääpiö” ja ”tummankalvakka”, joiden sisältö ei oikein aukea.

Hölmöyden kruunaa Sadelehdon tajunnanvirtamainen esipuhe, jossa toimittaja pyrkii rakentamaan jonkinlaista kirjailijamyyttiä, sekä Peter Mustosen anatomisesti epäkorrekti ja muutenkin huono kansikuva. Kiinnostavaa tarinoissa ovat Lovecraft-vaikutteet, mutta pelkästään niiden takia kokoelmaa ei ehkä kannata ruveta lukemaan. Howardista kiinnostuneille aloittelijoille suosittelenkin mieluummin Conan-tarinoita, esimerkiksi kokoelmaa Conan taistelija.

Katsokaa nyt itse.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti