Kirjassa esitellään Japanin kulttuuria tokiolaisten alueiden kautta. Kirjoittaja on valinnut paikkoja, jotka hänen mielestään liittyvät esimerkiksi työelämään tai ruokakulttuuriin, ja käsittelee erinäisten aasinsiltojen kautta koko Japanin tilannetta näiden tokiolaisalueiden yhteydessä. Ratkaisu ei ole täysin toimiva. Kartan puute vaikeuttaa huomattavasti maantieteellisen ulottuvuuden ymmärtämistä, ja koska paikat ja asiat eivät mitenkään saumattomasti liity yhteen, lopputulos on hieman sekava.
Takakannessa ja esipuheessa uhotaan, että kirja oikoo suomalaisten käsityksiä Japanista ja kertoo, pitävätkö totutut käsityksemme sittenkään paikkansa. Itse en ole mikään suuri Japanin tuntija, mutta kirjassa oli silti varsin vähän uutta tietoa. Kiinnostavinta oli mielestäni tieto buraku-vähemmistöstä, josta en ole koskaan aikaisemmin kuullut. Kyseessä on syrjitty sosiaalinen vähemmistö, etnisesti japanilaiset ja japanin kieltä puhuvat muinoin eläneiden teurastajien, nahkureiden ja suutareiden jälkeläiset.
Suosittelen kirjaa suomalaisille, jotka ovat aikeissa matkustaa Japaniin tai Japanista kiinnostuneille, joilla ei ole vielä kovin hyviä pohjatietoja. Populaari- ja nuorisokulttuuria kirjassa ei valitettavasti juurikaan esitellä, joten kohderyhmänä ehkä ovat hieman varttuneemmat Japanin ystävät.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti