maanantai 2. joulukuuta 2013

Lastenkirjat ja sukupuoliroolit

En ole ennen oman lapsen saamista tajunnut, kuinka paljon pikkulapsille tuputetaan sukupuolirooleja. Vaatteissa vallitsevat pinkki ja sininen; suuri osa leluista on tiukasti sukupuolikoodattuja. Tein pienen tutkimuksen selvittääkseni, miten sukupuolet esiintyvät lasten kuvakirjoissa.

Meillä on yhteensä viitisenkymmentä kuvakirjaa. Osa kirjoista on tarkoitettu vauvoille, osa leikki-ikäisille ja osa koululaisille. Tein seuraavan tilaston kirjojen päähenkilöistä (luku tarkoittaa kirjojen määrää meidän hyllyssämme):

Tyttö, nainen tai naaras: 6
Poika, mies tai uros: 14
Ei kumpikaan (esim. eläin tai ajoneuvo): 7
Useita, sekä tyttö että poika: 8
Ei päähenkilöä (esim. tietokirja): 15

Päähenkilöllisistä kirjoista useimmissa päähenkilö on siis tunnistettavasti miespuolinen. Miespuolisia päähenkilöitä on yli kaksinkertainen määrä naispuolisiin tai sukupuolineutraaleihin päähenkilöihin verrattuna. Miespuolisten päähenkilöiden kirjoja on myös huomattavasti enemmän kuin sellaisia, joissa on useita eri sukupuolta edustavia päähenkilöitä.

Kiinnostavana yksityiskohtana voi mainita, että monien kirjojen miespuoliset päähenkilöt on piirretty siten, että ne voisivat olla aivan yhtä hyvin naispuolisia tai ei kumpiakaan. On siis suomentajan tai kustantajan päätös tehdä päähenkilöistä nimenomaan poikia.

Lisäksi useamman päähenkilön kirjoissa poikapäähenkilöllä on käytännöllisesti katsoen aina aktiivisempi rooli kuin tyttöpäähenkilöllä. Pojat ohjastavat hevosia ja keksivät ratkaisuja siinä missä tytöt ovat matkustajina tai katsovat vieressä.

On kiinnostavaa tarkastella myös kirjojen sivuhenkilöitä. Lapsipäähenkilön lisäksi kirjoissa esiintyy tyypillisesti ystäviä, äiti ja hieman harvemmin isä tai mummo. Vaarin esiintyminen on erittäin harvinaista. Kirjoissa naiset yleensä hoitavat lapsia, laittavat ruokaa, siivoavat tai hoitavat puutarhaa. Miehet nikkaroivat, rakentavat, työskentelevät palomiehenä, makaavat lukemassa tai menevät autolla töihin - poikkeuksena tosin voi mainita kirjan, jossa isä vie ja hakee lapsensa päiväkodista sekä lohduttaa tätä hädän hetkellä.

Kirjoista sukupuoliroolimielessä suosikkini on Hymyhiiri kalastaa -niminen pieni pahvikirja. Se kertoo tarinan varsin reippaasta ja oma-alotteisesta hiirestä, jonka voi tunnistaa tytöksi hameen ja rusetin perusteella. Hiiri lähtee kalastamaan ja kokee reissussa erinäisiä vastoinkäymisiä, jotka eivät kuitenkaan pahemmin lannista sitä. Kaipaisinkin lisää lastenkirjoja, joissa tytöille ja naisille annetaan erilaisia aktiivisia rooleja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti