tiistai 10. joulukuuta 2013

Hyviä kuvakirjoja

Olen useaan otteeseen haukkunut pikkulasten kuvakirjojen huonoutta. Joitain suosikkejakin minulla on, ja esittelen niitä tässä.
Ensimmäisenä on vuorossa Komeat traktorit -kirja. Värikkäässä kuvakirjassa esitellään monenlaisia traktoreita ja maatalouskoneita asiallisesti ja asiantuntevasti. Kuvankäsittely on poikkeuksellisen tasokasta, ja koneet näyttävät kuvissa tosi hyvältä (toisin kuin näissä suttuisissa valokuvissa). Kirjassa viehättää sen asiallisuus, lässytyksen puute ja se, ettei sitä mitenkään ilmiselvästi ole suunnattu juuri pojille, vaikka aiheena ovatkin koneet.
Toinen kirja on Riitta Uusitalon Armi on vauva. Kirjassa kerrotaan Armi-nimisestä vauvasta ja hänen perheestään yhtä aikaa kokemusperäisesti ja asiallisesti. Armin suloisuus välittyy, vaikka kirjassa ei lässytetäkään. Ilmeikäs piirroskuvitus miellyttää ainakin aikuisen silmää. Sukupuoliroolit ovat läsnä, mutta niitä ei ylikorosteta.

Viimeisenä vuorossa on Max Velthuijsin Sammakko ja rotta. Kirjassa kaksi iältään, sukupuoleltaan ja tarkemmalta suhteeltaan määrittelemätöntä kaverusta suorittaa erilaisia aktiviteetteja, joista osa onnistuu ja osa ei. Onnistumisia ei sen ihmeemmin juhlita kuin epäonnistumisia surkutella.
Hahmot ovat luonteeltaan selvästi erilaisia - rotta aktiivisempi ja sammakko passiivisempi - mutta he pelaavat silti varsin hyvin yhteen. Kuvitus on yksinkertaisuudessaan miellyttävä, ja hyvin pienikin lukija jaksaa keskittyä tarinaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti