sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Lloyd Kahn: Tiny Homes - Simple Shelter

Lloyd Kahnin teoksessa Tiny Homes - Simple Shelter - Scaling Back in the 21st Century esitellään kaikenlaisia pieniä rakennuksia ja asuntoja: mökkejä, asuntoautoja, puumajoja, veneitä ja muita asumiseen enemmän tai vähemmän soveltuvia ratkaisuja. Kirjassa esiteltävät rakennukset ovat alle 500 neliöjalan eli noin 46 neilömetrin kokoisia. Kirjan painopiste on vahvasti ekologisuudessa, kierrättämisessä ja vaihtoehtoisessa elämäntavassa. Monia rakennuksista ei ole ollenkaan liitetty kunnallistekniikaan, ja useimpiin ei ole tarvittu tai pyydetty rakennuslupaa.

Kirja on ensinäkemältä hyvin inspiroiva. Kukapa ei haluaisi säästää rahaa, elää yksinkertaisemmin, omistaa vähemmän tavaraa ja säästää luontoa? Kuitenkin tarkempi luenta osoittaa, että useimmat kirjassa esitellyistä asunnoista eivät itse aisassa ole omistajiensa ainoita tai pysyviä koteja, vaan monilla pikkutalojen asukkailla on olemassa toinen koti tai vähintään sukulaisia, joiden luona voi säilyttää tavaroita tai joiden sähköä tai vettä voi hyödyntää. Monen rakennuksen kohdalla myös kerrotaan, että omistaja on asunut talossa esimerkiksi vuoden - mitä sitten tapahtui, jätetään sanomatta. Useimmat rakennukset ovat myös joko yhden aikuisen tai pariskunnan asuntoja, eli lapsiperheille elämäntapa ei välttämättä sovellu kovin hyvin.

Kirjan ongelmana onkin mielestäni sen tarjoileman ajatusmaailman epärealistisuus. On eri asia mökkeillä yksinään pikku majassa kuin asua perheen kanssa jatkuvasti hyvin pienissä tiloissa. Itse kaipaisinkin lisää inspiraatiota pienissä tiloissa elämiseen kaupungissa ja useamman ihmisen perheessä.

Kirjassa on kuitenkin joitain aivan loistaviakin juttuja, esimerkiksi suunnitelma pakolaisleirien asukkaiden asuttamiseksi trukkilavoista tehtyihin taloihin. Lisäksi kirjallisuusluettelo on erinomainen, ja tykkäsin myös katsauksesta vanhan ajan asuntoajoneuvoihin.

Pienistä asunnoista kiinnostuneille suosittelen myös Kirsten Dirksenin videoita, esimerkiksi tätä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti