lauantai 12. tammikuuta 2013

Kiyohiko Azuma: Azumanga Daioh 1 - 4

Azumanga Daioh on ensimmäinen ja Hamsteripäiväkirjojen ohella jokseenkin ainoa lukemani manga. Humoristinen strippisarjakuva kertoo lukiotyttöjen ja heidän opettajiensa kommellustentäyteisestä elämästä, jossa osansa on myös unilla ja mielikuvituksella.

Ensimmäisellä lukukerralla en meinannut tajuta sarjakuvasta yhtään mitään käänteisen lukusuunnan takia, mutta luettuani sen nyt muutaman vuoden päästä uudestaan asiat avautuivat huomattavasti paremmin. Tällä kertaa pystyin myös erottamaan melko samannäköiset henkilöt toisistaan.

Sarjakuvassa on joitakin japanilaiselle kulttuurille ominaisia juttuja, esimerkiksi murrevitsejä, joita suomalaisen lukijan on vaikea ymmärtää. Myös yhden lukion opettajista, pervon herra Kimuran, hauskuus jää avautumatta. Lisäksi yksi päähenkilöistä katoaa omituisesti tarinan keskivaiheilla ilmestyäkseen selittämättömästi takaisin viimeisillä sivuilla. Omituisuuksista huolimatta pidän sarjakuvasta kovasti; suosikkihahmoni on hajamielinen ja luovasti ajatteleva Osaka.

Suosittelen tätä melko lyhyttä, vain neliosaista mangaa kaltaisilleni manga-aloittelijoille, joista monikymmenosaiset mangasarjat tuntuvat lannistavilta. Tosin sarjakuvaa voi olla vaikea saada luettavakseen: sitä ei ole myynnissä oikein missään, ja jouduin koluamaan useammankin kaupungin divarit ennen kuin lopulta onnistuin löytämään sen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti