perjantai 21. joulukuuta 2012

Fantasiakuvittajia

Käydessäni viime syksynä Turun kirjamessuilla katseeni sattui osumaan niin poikkeuksellisen rumaan kirjankanteen, että jouduin erikseen tarkistamaan, mistä teoksesta oikein oli kyse. Olin hiukan järkyttynyt huomatessani, että kansi oli arvostetun, tuotteliaan ja kokeneen Petri Hiltusen tuotantoa.

Tekisi mieli väittää, että osaisin itse piirtää paremman.

Ei sillä, että itse olisin mikään suuri Hiltusen fani. Mielestäni hänen viivansa on aika tönkköä, eikä hän ole erityisemmin kehittynyt taiteilijana pitkän uransa aikana. Enkä kyllä kauheasti pidä George R. R. Martinin kirjoistakaan, joten sitä vaaraa ei ole, että joutuisin esimerkiksi katselemaan tätä kirjankantta kotona.

Tapaus sai minut kuitenkin pohtimaan, että jos varsin tunnettu Hiltunen ei kelpaa minulle, niin kuka tai ketkä sitten ovat mielestäni hyviä fantasiakuvittajia. Hyviä suomalaisia fantasiakuvittajia (tai kuvittajia ylipäätään) ei ole ihan helppo keksiä, koska yleensähän kirjoja ei nykyaikana kuviteta. Ensimmäisenä mieleeni tulikin 1900-luvun alkupuoliskolla elänyt Rudolf Koivu, jonka kuvitukset varsinkin Raul Roineen satuihin ovat mielestäni erinomaisia.

Toinen suomalainen fantasiakuvittaja, jonka teoksia todella ihailen, on Riikka Auvinen. En tiedä, onko hän kuvittanut muita fantasiatarinoita kuin omaansa, mutta jos ei ole, hänen kyllä pitäisi. Auvinen vaikuttaisi olevan teknisesti loistava vesivärimaalari, jonka kuvien kompositio, tunnelmat ja aiheet ovat vertaansa vailla.

Ulkomaisista fantasiakuvittajista suosikkini on upea, suurenmoinen Todd Lockwood, joka on onnistunut kuvituksillaan tekemään jopa muuten ylenkatsomastani Drizzt Do'Urdenista jollain tavalla vakuuttavan hahmon.

Edellä mainittuja taiteilijoita yhdistää tunnelmallisuus, hyvä anatomian tuntemus, erinomaiset kompositiot, taitava värien käyttö ja tekninen taitavuus.

Olisi mukavaa, jos kirjoja nykyään kuvitettaisiin hieman enemmän, ja jos asialla olisivat Auvisen ja Lockwoodin kaltaiset mestarit.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti