keskiviikko 8. toukokuuta 2013

Tsingis-kaani - Historian suurin valloittaja

Enon jäämistöistä löytynyt sarjakuvaläpyskä kertoo Tsingis-kaanin elämäntarinan totutusta poikkeavasta näkökulmasta. Sarjakuvan alussa kaani on vasta poikanen, joka kuitenkin ymmärtää kapitalismin periaatteet ja tienaa rahaa kalastamalla. Lisäksi sarjakuvassa käsitellään kaanin avioliitto ja erinäisiä sotilasoperaatioita vailla suurempaa draaman kaarta.
Tsingis-kaanilla oli sarjakuvan perusteella aivan kirkkaankeltaiset hiukset ja jo 18-vuotiaana valtavat silmäpussit. Hän oli väkivaltainen ja intoili kulttuurista ja kouluista.
Sarjakuvan värimaailma on omalaatuinen, jopa psykedeelinen. Värimaailmaa dominoivat punaisen sävyt ja punaisella taitetut värit, kuten kirkkaanpunainen, pinkki, oranssi ja violetti. Myös esimerkiksi kirkkaita vihreitä ja turkoosia esiintyy. Väripaletti on järkyttävässä ristiriidassa sarjakuvan melko väkivaltaisen sisällön kanssa.
Sarjakuvassa ei kerrota käsikirjoittajan tai kuvittajan nimeä. Ehkä on hyvä niin. Teoksen julkaisemisesta on vastuussa Kustannus OY Williams, ja copyright sijoittuu Meksikoon. Sarjakuva on painettu Puolassa vuonna 1974.
Onneksi teoksen saatavuus lienee nykyaikana melko minimaalinen, joten lukijoillani tuskin on vaaraa altistua tälle viihteen irvikuvalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti