keskiviikko 8. toukokuuta 2013

John Sladek: Tik-Tok

Sladekin hulvattoman robotti-irvailun kansi on niin karmaisevan ruma, että kirja on jäänyt minulta hyllyyn useita kertoja. Vasta kahden eri tuttavan suosittelut saivat minut lopulta tarttumaan siihen.

Sladek parodioi Asimovin robottitarinoita vertaansa vailla olevalla röyhkeydellä ja törkeydellä. Kirjassa väännetään vitsiä uskonnon, politiikan, taidemaailman ja arvopaperikeinottelun lisäksi eläimiinsekaantumisesta, lasten ja vanhusten tappamisesta, sotilasvallankaappauksista ja muun muassa vyötiäisenlihan tarjoamisesta ankkana. Huumori on todella mustaa ja tyyli hillitöntä tykitystä. En ole aikoihin lukenut yhtä hävytöntä, sujuvasti etenevää ja kierroksiaan jatkuvasti lisäävää kirjaa.

Myös kirjan suomennos on joitakin huolimattomuusvirheitä lukuun ottamatta varsin mukiinmenevä.

Suosittelen kirjaa mustan huumorin ystäville. Asimovin tuotannon tunteminen ei ole lukijalle välttämätöntä, mutta jonkinlaiset perustiedot Asimovin robottikonseptista ovat suotavia. Kirjan lukenut perheenjäsen totesi, ettei Asimovin tuotannon lukeminen välittömästi Tik-Tokin jälkeen ole suositeltavaa, ellei halua kokea tahattoman komiikan hetkiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti