tiistai 3. heinäkuuta 2012

Helle Kannila: Kirjastonhoidon opas (1966)

Kirja on kattava ja monipuolinen, hyvin kirjoitettu ja toimitettu yleisesitys kirjastonhoitajan työstä. Osa sisällöstä on edelleen ajankohtaista. On harmi, ettei nykyisillä kirjastoalan opiskelijoilla ole käytössään yhtä tiivistä ja johdonmukaista oppikirjaa. Opiskelijoille erityisen hyödyllisenä pidän korttiluetteloita käsittelevää osuutta, jossa luettelot on selostettu yksityiskohtaisesti ja ymmärrettävästi.

Kirjastonhoitajan ominaisuuksista Kannila toteaa: ”Hyvän kirjastonhoitajan […] ominaisuuksina ennen muuta voisi mainita taidon tulla joustavasti toimeen erilaisten ihmisten kanssa, järjestelytaidon, hyvän arvostelu- ja nopean käsityskyvyn, huolellisuuden, palvelualttiuden. […] Julkista toimintaa kaihtaville erakkoluonteille ala ei sovi.” (s. 48 – 49)

Valinnasta: ”Ei ole oikein käyttää julkisia […] varoja turhuuteen vain sillä perusteella, että käyttäjät muka sellaista toivovat. Olisi mahdotonta ajatellakin, että julkisissa oppilaitoksissa opetettaisiin esim. muotitansseja ja korttipelejä vain siksi, että oppilaat sellaista opetusta pyytäisivät.” (s. 74)

Korjauksista: ”Ei siis kannata sitoa uudestaan muita kuin sellaisia kirjoja, jotka sisältä vielä ovat moitteettomat, taikka sitten tärkeitä, loppuunmyytyjä teoksia, […] ei kuitenkaan likaisia.” (s.88)

Poistoista: ”On sattuvasti verrattu kirjaa saippuaan – ei kukaan sitä sure, että saippua kuluu loppuun, kun se on tehtävänsä suorittanut, vaan silloin hankitaan ilman muuta uusi. Monesti on syytä poistaa myös verraten hyvässä kunnossa oleva kirja, jos se ulkoasultaan on siinä määrin vanhanaikainen, että sama kirja uutena painoksena varmasti viehättää enemmän.” (s. 89)

Moni on nykyään eri mieltä esimerkiksi Kannilan esittämistä valintaperusteista, mutta suurin osa Kannilan ajatuksista on hämmästyttävän nykyaikaisia. Kirja myös avaa nuorelle kirjastonhoitajalle vanhempien kollegoiden ajatusmaailmaa, minkä ymmärtäminen on sujuvan yhteistyön varmistamiseksi hyödyllistä. Suosittelen kirjaa lämpimästi kaikille kirjastoalalla toimiville.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti