torstai 22. tammikuuta 2015

Havia, Lappalainen ja Rinta-Loppi: Erilainen ote omaan talouteen - vapaus, onni ja hyvä elämä

Erilainen ote omaan talouteen on talousopas, jossa käsitellään säästämistä ja sijoittamista. Kirjan alkupuolella käydään läpi säästämisen ja tuhlaamisen psykologiaa ja niitä henkisiä esteitä, jotka estävät säästämisen ja varallisuuden kartuttamisen. Loppuosassa käsitellään säästettyjen varojen sijoittamista ja erilaisia sijoitustuotteita.

Kirjoittajien käymä pohdinta tuhlailevasta elämäntavasta ja erilaisten hankintojen tarpeellisuudesta on ajatuksia herättävää ja varmasti monelle hyödyllistä. Sen sijaan "kaikille sopivasta" sijoitusosuudesta en rehellisesti sanottuna ymmärtänyt juuri mitään. Vaikka kirjoittajat markkinoivatkin sijoittamissysteemiään kenelle tahansa sukankuluttajalle sopivana, se selvästikin soveltuu vain henkilöille, joilla on jo etukäteen jonkinlainen käsitys sijoittamisesta. Helppona ja hyvänä markkinoitu systeemi toki kuulostaa houkuttelevalta.

Kirja on hivenen epätasaisesti kirjoitettu, ja siinä on melko paljon toistoa. Lisäksi Tuomas Enbusken esipuhe toimii kaltaiseni hieman vasemmalle kallellaan olevan henkilön kannalta kaikkea muuta kuin hyvänä mainoksena Thatcher-ihailuineen ja "uusliberalismista neoliberalismiin" -heittoineen. Löytyypä kirjasta joitain kerrassaan hämäriä lausekukkasiakin, kuten sivun 214 miellyttävän monitulkintainen "Hyvät tarinat vetävät sijoittajia sopuleiden tapaan puoleensa". Puutteena pidän myös sijoittamisen eettisyyden pohdinnan puuttumista - kirjoittajien tavoitteena on pelkkä rahanteko (kirjoittajat toki pohtivat esimerkiksi luonnonvarojen riittämistä alun kulutuskritiikkiosuudessaan).

Vaikka kirja mielestäni lupaa otsikossaan liikoja, suosittelen kuitenkin sen alkuosaa kaikille länsimaisessa kulttuurissa eläville terveellisenä muistutuksena siitä, ettei rahojaan ole pakko tuhlata turhuuksiin, ja että säästäminen on yleensä järkevämpi vaihtoehto kuin velkaantuminen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti